Vet du hvordan du skal avsløre digitale svindlere?

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned - en årlig kampanje for økt kunnskap om informasjonssikkerhet. En av fem bedrifter er blitt utsatt for angrep med virus eller malware. Svindlerne finner stadig å finne nye måter å lure folk på, og det nye nå er at e-postene er oversatt til norsk.

STOPP - TENK - KLIKK

Typiske svindelforsøk 

E-post fra bank
Du mottar en e-post som ser ut til å være fra din bankforbindelse og blir bedt om å klikke på en lenke, eller oppgi informasjon. Regelen er å ikke klikke på slike lenker. Banken vil aldri sende ut e-post og be om personlig informasjon.

 

Du har vunnet
Du mottar en e-post som forteller at du har vunnet en premie, og blir bedt om å oppgi personlig informasjon for å motta premien. Det ser ofte ut som avsender er en kjent leverandør eller merkevare. Høres det for godt ut til å være sant, er det som regel det. 

 

Kredittkortinformasjon
Du mottar en e-post som ser ut til å være fra en leverandør hvor du har handlet med kredittkort, og blir bedt om å oppgi kredittkortinformasjonen på nytt via en lenke. Ved å holde musepeker over lenken, kan du se om adressen virkelig går til den ekte leverandøren. Regelen er å ikke klikke på en lenke uten at du er helt sikker på at den er trygg. 

 

Kryptering av filer
Du mottar en e-post med et vedlegg (f.eks et Word-dokument) som inneholder et virus. Hvis du åpner vedlegget settes det i gang en kryptering som låser alle dine lagrede filer. Du får så et krav om løsepenger for å få hjelp til å dekryptere filene. Det advares på det sterkeste mot å betale slike løsepenger, fordi du sannsynligvis aldri vil motta nøkkelen for dekryptering. Regelen er å ikke åpne vedlegg du er usikker på uansett om avsenderen er kjent. 

 

CEO-svindel
Du mottar en e-post fra en kjent avsender, gjerne daglig leder i bedriften, som ber om at penger skal overføres til en konto/kunde. E-posten kan ved første blikk se ekte ut, men språket er ofte dårlig oversatt via Google Translate. Regelen er å sjekke med avsender at innholdet stemmer før du går videre med pengeoverføring. 

 

Nyttige nettsider: 

 

Gode råd: 

    • Ikke åpne e-poster fra avsendere du er usikker på.
    • Ikke klikke på lenker du ikke er sikker på.
    • Sjekke avsenderadressen.
    • Ikke åpne vedlegg uten å være sikker på at det er trygt.
    • Bruk 2-trinns bekreftelse for innlogging (https://nettvett.no/2-trinns-bekreftelse/)
    • Meld fra til IT-avdelingen om du mottar noe du er usikker på.
<< Tilbake